úterý 19. ledna 2016

Útulek Tibet



Útulek Tibet, občanské sdružení, které bylo založeno roku 2007 a sídlí v obci Marefy u Bučovic (28 km od Brna), je vlastně takový rodinný azyl pro opuštěná a handicapovaná zvířátka - psy, kočky a také prasátka. Provozovatelé útulku zrekonstruovali dům, ve kterém kdysi sídlila chovatelská stanice a vytvořili v něm obytné prostory jak sami pro sebe, tak pro zvířata - v areálu se nacházejí kotce, venkovní voliéra pro kočky, stáje i ordinace. Všechna zvířata mají možnost pohybu jak v domě, tak venku. Pro psy i prasata jsou zřízeny venkovní vytápěné kotce/chlívky.



Jelikož je to nezisková organizace, funguje z vlastních zdrojů a darů, o zvířata pečují dobrovolníci.

Kočičky i pejsci jsou čipovaní, očkovaní a samozřejmě i zbaveni parazitů, prováděna je i kastrace. I když je kapacita útulku poměrně vysoká, je stále plno (momentálně stop stav). Zvířátka, která jsou momentálně v nabídce, lze sledovat na stránkách sdružení.



Co se týče prasátek, ta rovněž hledají domov, ale pouze u majitelů, kteří nekonzumují maso (přirozeně). Prohlížet můžete zde.


V útulku však žijí mimo tato nabízená zvířátka i stálí obyvatelé, kteří z určitých důvodů nemohou být nabídnuti k adopci. Těmi důvody může být např. špatný fyzický či psychický stav, kdy by zvířeti neprospělo, aby se odloučilo od svých pečovatelů a změny by jen těžce snášelo. Jedná se o kočičky, pejsky, ale také ovečky, slepice a želvy, o zvířata zachráněna před porážkou/testováním a podobnými nehezkými osudy. Všechny tyto obyvatele můžete prohlížet zde.

Jako každá nezisková organizace, je i útulek Tibet vděčný za jakýkoli příspěvek, ať už peněžní či materiální (tzn. krmivo, deky, ručníky, pelechy, čistící prostředky, prací prášky atp.) Pomoci můžete i jako dobrovolník úklidem či vyvenčením pejsků. Pokud chcete přispět a ještě z toho mít něco pro sebe (něco víc, než jen dobrý pocit), lze momentálně zakoupit kalendář na rok 2016 s nádhernými kresbami MVDr. Simony Kovaříkové. Bližší info zde.



Já osobně tomuto projektu velmi fandím. Vždycky bylo mým snem vytvořit něco podobného, udělat dobrý skutek a zachraňovat zvířata ve velkém. Samozřejmě však vím, že to v žádném případě není jednoduché a stojí to neskutečné množství úsilí a práce. Proto před těmi, kdo zřídili nejen tento útulek, ale i další, smekám. Mají můj obrovský obdiv za to, jak dokáží pomáhat a dělat opuštěné zvířecí dušičky šťastnější. Myslím, že to, co jim ta zvířata dají na oplátku, všechnu lásku, vděčnost a pozitivní energii, plně vynahrazuje a ještě převyšuje všechno to, co do toho vložili a můžou si být jistí, že na tomto světě odvedli velký kus práce, která má smysl.
Také bych se někdy ráda vypravila na výlet a útulek navštívila, přivezla nějaké užitečné věci a případně i pomohla, kdyby bylo potřeba.



Žádné komentáře:

Okomentovat