neděle 20. července 2014

Československý kastrační program

Československý kastrační program je nezisková organizace snažící se vyřešit situaci na především na Slovensku (ale i v Česku), kde se nekontrolovaně množí toulaví psi a také kočky, především v tamních romských osadách. Psi  a kočky tam žijí bezprizorně, jsou nemocní a vyhladovělí. V jiných případech jsou nehumánně usmrcované (ubíjení štěňat kameny apod....budu se snažit zůstat objektivní a nepsat své názory na tohle, protože by mě ještě někdo označil za rasistku, jistě si názor uděláte sami i beze mě). Program se však nezaměřuje jen na osady, ale i na nezodpovědné množení psů jejich majiteli.





Počet bezprizorně žijících zvířat několikanásobně překračuje počet míst v útulcích a najít nový domov je o to složitější, situace se proto o to více ztěžuje.

Tuto "kastrační službu" si mohou objednat obce, které chtějí zredukovat počet volně žijících zvířat. Zvířata jsou pak kastrována a vypouštěna zpátky, pouze štěňata, koťata a nemocná zvířata jsou umisťována.
Vracení zvířat zpět se může někomu zdát jako hloupost, avšak jsou zvířata, která by nebyla schopná se přizpůsobit životu s člověkem jako domácí mazlíček, pokud byla celý život zvyklá žít volně. Takováto zvířata by pak u člověka psychicky strádala, ať už by se o ně staral sebevíc. Důležité je, že už se taková zvířata nebudou dále množit, což prospěje i zdraví koček a fen, psi se stanou méně agresivní a lidé se nemusí bát jejich útoku.

Bohužel náklady na takové akce jsou velmi vysoké, kastrace přece jen něco stojí a pokud si přečtete (například zde), o kolik zvířat bylo postaráno a kolik to stálo, dozvíte se, že se jedná o opravdu vysoké částky. Pokud jste tedy ochotni přispět na dobrou věc, kastrační program to určitě ocení. Čísla účtu jsou: 
slovenský účet: 5045910916/0900, český účet: 3546806309/0800
Pomoci můžete i jinak a to tak, že si nějakého pejska vezmete do dočasné péče nebo samozřejmě rovnou do péče trvalé. Potřeba je také krmivo, odčervovací tabletky atd., přesný seznam najdete na stránkách ČSKP, a to zde.

Tři pejsci ze slovenské osady Smižany byli dovezeni i k nám do útulku, jednalo se o dva pejsky (dvouletého Baka a cca šestiměsíčního Baťka) a jednu fenečku (šestiměsíční Asta). Pejsci nebyli zvyklí na blízký kontakt s člověkem, neměli sociální návyky, neznali vodítko apod. Po pár týdnech se však neuvěřitelně změnili, byli z nich kamarádští, milí pejsci, kteří se rádi nechali hladit. Baťko už dokonce našel nový domov, Bak a Asta ještě na nového majitele stále čekají.
Pokud se chcete podívat na video ze smižanské osady, pak klikněte zde.
A zde jsou fotky Asty a Baka.


Není tedy potřeba mít strach, že pokud adoptujete psa, který dosud žil volně, bude nezvladatelný a agresivní. Potřebuje jen laskavého a trpělivého majitele, který jej nasměruje správnou cestou, dá mu pocit jistoty a bezpečí a tomu pak bude oddaným psím kamarádem.

Pro bližší info tedy klikejte na Facebook československého kastračního programu a dále na jejich webové stránky.
Děkuji za ně!!

Žádné komentáře:

Okomentovat