pondělí 21. července 2014

Virtuální restaurace DogHeaven: proč jíme hospodářská zvířata, ale nad smrtí domácích mazlíčků se pohoršujeme?

Na facebooku se objevila skupina s názvem "Pes je jídlo, ne kamarád", která zveřejňuje recepty ze psího masa. Tento počin má na svědomí virtuální restaurace DogHeaven, "první psí restaurace u nás". Jedná se však o recesi, autoři stránky jsou ve skutečnosti ochránci zvířat a touto šokující formou chtějí vyvolat diskuzi a odpověď na otázku: "Proč se někdo pohoršuje nad zabíjením domácích miláčků a na druhé straně toleruje hromadná jatka hospodářských zvířat? Proč jsou některé druhy zvířat degradovány do průmyslové výroby a kvůli tomu prožijí ubohý krátký život, kdežto na druhé straně si jiná zvířata mohou užívat často až ohromující luxus?" Dále se ptají, jak je možné, že se někomu hnusí pohled na grilovaného psa, ale při pohledu na pečenou kachnu začneme přemýšlet o zelí a knedlíku?

Podle mě jsou tohle otázky, které by si měli položit všichni lidé, konzumující maso a popřemýšlet tak nad absurditou svého jednání. Proč zabíjíme a jíme krávy, kuřata, prasata a jiná zvířata, kdežto psy a kočky necháváme žít? Protože užitková zvířata nejsou tak roztomilá jako naši domácí mazlíčci? Autoři stránky navíc připomínají, že průmyslově balené maso, které si kupujeme, vůbec neevokuje smrt, takže nepociťujeme takový pocit viny, když jej pak spořádáme k obědu. Ostatně manifest restaurace si můžete přečíst zde.
Jen si nejsem tak úplně jistá, jestli byl dobrý nápad vytvořit k tomuto projektu onu virtuální restauraci, přimět lidi k diskuzi by šlo možná i jiným způsobem. V některých méně chápavých jedincích by to mohlo probudit spíše kontraproduktivní účinky a mohli by chtít některé recepty ze psího masa vyzkoušet.

Co si o tom myslíte vy??

Žádné komentáře:

Okomentovat