středa 3. února 2016

Pravda o malujících slonech



Viděli už jste někdy takové ty slony, kteří drží v chobotu štětec a malují pestrobarevné obrazy? Asi ano, často se to ukazuje jako senzace a v asijských zemích (zejména v Thajsku) je to oblíbená atrakce pro turisty, stejně jako projížďky na slonech.

Ačkoli jsou sloni inteligentní tvorové, malovat obrazy jim není přirozené a ani v zajetí se u nich náhle a samovolně neprojevují skryté umělecké talenty. Pravda o důvodu jejich malování je totiž úplně někde jinde.

Aby dokázali malovat, procházejí sloni krutým výcvikem. Celému tomuto procesu se říká phajaan. Jedná se o zlomení ducha zvířete prostřednictvím hladovění, spoutávání a bití, to vše už v raném sloním věku. Až se slon zcela podvolí vůli svého trýznitele, teprve pak se začíná učit malovat.



I u samotného malování je přítomen člověk, který na první pohled působí, že slonovi jen pomáhá a podává štětce, ve skutečnosti jej však popichuje hřebíkem do citlivé tkáně uší nebo jeho ušima kroutí, a dává tak slonovi najevo, co má malovat.

Také štětce, kterými sloni malují jsou uzpůsobeny tak, aby z chobotu nevypadly, ale zároveň se jim do něj zapichují, což slonovi působí velké bolesti, jelikož je na konci chobotu spoustu nervových zakončení.

Jediným řešením je samozřejmě to, aby turisté tyto akce nepodporovali ale naopak silně bojkotovali a aby se pravda o tom, co za sloním malováním stojí, šířila. Možným řešením je např. komentování na turistických serverech typu Tripadvisor apod.
Jelikož vždy, když se zvíře musí chovat nepřirozeně za účelem pobavení publika, je za tím dlouhotrvající mučení. Žádné zvíře si však nezaslouží, aby bylo zneužíváno za účelem triviální zábavy.


Žádné komentáře:

Okomentovat