středa 23. prosince 2015

Vánoční raw kuličky třikrát jinak

(zhora: perníkové kuličky, lanýže, raffaello)



Sice už máme Štědrý den za dveřmi, ale pokud byste třeba měli dojem, že jste napekli málo cukroví, můžete narychlo zkusit splácat ještě tyhle veganské raw kuličky. Nejsou náročné na přípravu ani na suroviny, jediné, co budete potřebovat, je alespoň trochu výkonný mixér. Lze použít jak stolní, tak tyčový, s tím tyčovým to ale bude větší "piplačka", zvlášť pokud máte takového chudáčka, jako mám já. Ale zvládla jsem to i s ním, takže se toho nebojte a určitě tyhle kuličky zkuste, jsou opravdu dobré a vypadají hezky.

1. (Růžové) Raffaello kuličky s brusinkami


Na úvod musím říct, že tyto kuličky vůbec nemusí být růžové. Mě zrůžověly proto, že jsem je sladila datlovým sirupem, který je prostě tmavý a hmotu zabarví. Pokud je chcete mít bílé, použijte nějaký více čirý sirup, např. agávový. Pozor ale na rozdílné sladivosti, agávový sladí více než datlový! Uvedené množství sirupu je tedy spíše orientační, raději dejte méně, ochutnávejte a podle potřeby přidávejte. Já třeba nemám ráda příliš sladké, proto jsem to nijak nepřeháněla.

Co budeme potřebovat?

  • 200 g kokosu
  • 20 g kokosového oleje
  • vanilkové sójové mléko podle potřeby (nebo jakékoli jiné, případně vodu)
  • 2 lžíce datlového (nebo jiného) sirupu
  • půl lžičky vanilkového aroma
  • špetka soli
  • mandle
  • lžíci sušených brusinek
  • kokos na obalení
Jak na to?
  1. Nejprve se pokusíme umixovat strouhaný kokos se solí na hmotu. Pokud nemáte výkonný mixér, asi to moc dobře nepůjde, ale zkuste aspoň trochu, je to lépe pojivé, jelikož pustí tuk. ¨
  2. Když máme rozmixováno, přidáme rozpuštěný kokosový olej a sirup, podle potřeby tekutinu (mléko / vodu) a mixujeme, dokud se vše nepromísí a nevznikne souvislá hmota. 
  3. Brusinky nakrájíme na menší kousky a zapracujeme do hmoty.
  4. V případě potřeby dáme hmotu ztuhnout do lednice. Pak tvarujeme kuličky, do jejichž středu vložíme mandli a na závěr je obalíme v kokosu.

2. Perníkové kuličky


Tyhle kuličky jsou dost sladké, proto neuvádím žádné sladidlo. O vše se postarají datle.

Co budeme potřebovat?
  • hrnek datlí
  • půl hrnku ovesných vloček rozemletých na mouku
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce drcených lískových oříšků
  • oříšky na obalení
  • voda / mléko podle potřeby
Jak na to?
  1. Rozmixujeme (vypeckované) datle. 
  2. Vsypeme oříšky a koření a zase krátce promixujeme. Pokud je hmota příliš tuhá, přidáme vodu.
  3. Postupně přisypáváme rozemleté vločky.
  4. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v rozdrcených oříšcích.


3. Datlové lanýže

Moje favoritky. Škoda, že jsem jich udělala nejmíň, takhle asi nikomu nenabídnu :-D

Co budeme potřebovat?
  • hrnek datlí
  • 2 lžíce drcených lískových oříšků
  • 2 lžíce kakaa
  • kakao na obalení
  • (kávový rum)
Jak na to?
Postup je naprosto stejný jako u předchozích receptů. Prostě rozmixujeme datle, poté přidáme oříšky, kakao, vytvoříme kuličky a obalíme v kakau.


Tak dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce, během kterých však nebudete myslet jen na sebe a na svůj požitek, ale i na všechny živé tvory, kteří nemají tu"výhodu" být lidmi a kteří ani na Vánoce ani v žádný jiný den v roce nepoznají, co je to štěstí. V neposlední řadě také na zvířátka bez domova, která budou trávit svátky za mřížemi útulku. 
Buďte soucitní a zkuste prožít Vánoce bez podpory krutosti.
Děkuji...



Žádné komentáře:

Okomentovat