pátek 7. srpna 2015

Když je zvíře zavřené v rozpáleném autě...



Jsem tu s krátkou zprávou, která je v současných horkých dnech hodně aktuální.
Stává se, že lidé (pro mě na hlavu padlí tyrani, ale nebudu se rozčilovat) nechávají své psy či jiná zvířata zavřené v autech, jdou si třeba nakupovat a nebohé zvíře se tam může klidně uškvařit. Nebudu tady rozebírat, co se se zvířetem v rozpáleném autě děje a jaká muka musí prožívat, chci ale upozornit na to, co může udělat ten, kdo najde zvíře, které je uzavřeno v autě a jeho majitel není v dohledu nebo dlouhou dobu nepřichází.

Nemusíte čekat na příjezd policie. Pokud majitel zvířete nepřichází, můžete podle zákona č.40/2009 Sb.,podle paragrafu 302 a 303 rozbít okno a na policii nečekat! (Ověřeno podle tohoto článku, který informuje o novelizaci občanského zákoníku z loňského roku, který mimo jiné uvádí, že za škodu způsobenou při záchraně psa neplatíte!! Jestliže jste majitelem psa, doporučuji přečíst.)

Samozřejmě nebudete takto konat hned v první vteřině, co zvíře v autě uvidíte. Je možné, že si majitel odskočil jen na pár minut a tím, že byste mu okamžitě rozmlátili okno auta, byste zavařili spíše jen sami sobě. Pokud však majitel nepřichází, vidíme zvíře kolabovat nebo nereagovat, bylo by nanejvýš vhodné zakročit.

Kéž by bylo více inteligentních a zodpovědných majitelů...

Žádné komentáře:

Okomentovat