neděle 2. srpna 2015

Dokud je nabídka, je i poptávka aneb proč se množírnám daří právě u nás



Nedávno jsem se dočetla o pokusu, který byl proveden, aby se zjistilo, kolik lidí se nechá zlákat zdánlivě výhodnou nabídkou prodeje štěněte za nízkou cenu. Pokus spočíval v tom, že byly na stránkách bazos.cz uveřejněny falešné inzeráty nabízející štěňátka v současnosti populárních plemen jako jsou jorkšírský teriér, čivava a francouzský buldoček.Tyto inzeráty obsahovaly znepokojivé informace a to následující (kopíruju přímo z této FB stránky):

  • v nadpise stálo „mini“ a „extra mini“ štěňata (obě plemena mají ale ve standardu uvedenou jasnou váhu a obě existují jen v jedné velikosti); jorci narození 25.6. a čivavy 30.6. a u obou odběr ihned (vložení inzerátu 19.7. - tudíž odběr v necelém měsíci!).
  • U buldočků byly zas tyto informace: tato dvě štěňata PP nedostala, protože byla nadpočetná (ve vrhu s PP dostávají PP všechna štěňata); už jim je 6 týdnů…ihned k odběru (odběr v 6ti týdnech?!); odčervená, očkování nechám na budoucích majitelích, aby si sami vybrali značku vakcíny (štěňátka už by měla být naočkována, mohou být klidně nemocná).
  • Dále byla u všech inzerátů nabídka možnosti dovozu po celé ČR (ten člověk tedy pravděpodobně nechtěl, aby někdo viděl podmínky, ve kterých psy chová). U inzerátů také nebylo uvedeno jméno (vždy jen Čivavky apod.) a telefonní číslo bylo smyšlené. Fotky stáhnuté z google obrázky, což se dalo dohledat. Ceny však byly příznivé.
  • Na bazos.cz je také možné se podívat, jaké další inzeráty člověk má a tak když někdo našel třeba inzerát na čivavy, mohl si všimnout, že stejný člověk nabízí ještě buldočky a jorkšíry..


Inzeráty byly vloženy 19.7. 2015 v 11:07 a smazány 20.7. 2015 ve 20:47. Za tu dobu se na mail ozvalo neuvěřitelných 71 zájemců. Přísun spousty mailů neustal ani po tom, co několik lidí napsalo na bazos.cz hodnocení, v němž někteří dokonce upozorňovali na ony znepokojující informace i na fakt, že se jedná o podvod.
Ze všech 71 zájemců byla jedna paní až z Německa, jeden pán ze Slovenska a jeden pán dokonce z Egypta. Pouhých 5 zájemců chtělo poslat foto rodičů štěňat. 1 zájemce se zajímal o zdravotní stav psů. Jen 9 zájemců si chtělo přijet podívat na návštěvu nebo si pro pejska dojet osobně, zbytek chtěl využít možnosti dovozu až k nim domů.
Všem zájemcům byl odeslán mail, ve kterém stálo, že naletěli množiteli, seznam znepokojivých informací s vysvětlením proč je měly zarazit a správný postup výběru štěněte ve zkratce s doporučením, že lépe udělají, když investují do štěněte s PP z kvalitní chovatelské stanice.


Reakce napálených zájemců

Od většiny zájemců pak již nepřišla další odpověď. 2 zájemci napsali, že děkují za upozornění.
Jedna paní odepsala, že množitele nepodporuje (ale chtěla, aby jí bylo dovezeno štěně k ní domů) a že nemá několik desítek tisíc na psa s PP.
Jiná zájemkyně zase odepsala, že má se psy s PP špatné zkušenosti, dala prý za buldočka 20000, nechtěli jí ukázat otce ani matku štěňat a její pes má epilepsii. Na otázku proč nenahlédla do zdravotních testů rodičů a proč netrvala na tom, vidět alespoň matku nebo nešla jinam, když jí nevyhověli, neodpověděla. (Nevím jak vy, ale já bych za 20000 požadovala veškerý chovatelský servis a takovým lidem bych své peníze nedala.).
Další paní, co měla zájem o jorkšírka, odepsala, že pokus je trapná propagace psů s PP. Ke „znepokojivé informaci o mini psech“ se vyjádřila takto: „Každej druhej idiot píše mini pes a je to hovadina, takže asi tak“. Na otázku zdali by si opravdu od takového idiota, co o psech nic neví, koupila štěně, neodpověděla. A brát štěně od matky v necelém měsíci jí asi divné nepřišlo.
Poslední odpověď byla od paní, která si koupila buldočka bez PP za 10000(!!), je prý zdravý a úžasný, tudíž do pejska bez PP jde znovu. „Znepokojivé info“ v inzerátu ji nijak nezarazilo.

Co nám pokus ukázal?

Výsledky pokusu nám ukázaly, že lidem jde především o cenu a o to, dočíst se v inzerátu, že jde o čistokrevné plemeno (ověřovat netřeba). Podmínky, v jakých žijí štěňátka a jejich rodiče je příliš nezajímají. Z pokusu je zjevné, že lidé nevědí, v kolika týdnech má být štěně k odběru, jak to funguje s průkazem původu a ani to, že má být štěně očkované. Spoustu lidí má také představu, že pes s PP stojí zhruba 40000.
V ČR jsou tedy výborné podmínky pro množírenský byznys a jeho růst. Může za to hlavně neinformovaná či hloupá strana poptávky, z které jsou někteří schopni koupit psa i z množírny s PP a dát za něj 20000.

Co dodat...

Jak můžeme vidět, lidé u nás prostě téměř vždy dávají přednost nízké ceně před kvalitou. Jsme národ šetřílků, který se chce předvádět a mít to, co mají ostatní, nejsme však ochotni si za něco připlatit, když můžeme mít to samé za nižší cenu. Je to největší pokrytectví, co může být. Když se tak děje v oblasti zboží a služeb, uškodí si tím jen a jen kupující sám. Pokud se tak však děje při výběru zvířete, tedy živého tvora, je to nepochopitelná nezodpovědnost a hloupost. Hlavně, že mám psa, proč se zajímat o to, z jakých podmínek pochází? Jenže pes není věc nebo komodita. Tečka, konec diskuze!
Je smutné, kolik lidí o problému množíren neví a ještě smutnější a horší je, že si lidé jsou ochotni psa od množitele koupit i přesto, že ví, co za tím stojí. 

Co je tedy nutné dělat?

Hlavní je, aby lidé o množírnách věděli a množitele bojkotovali. Proto o množírnách říkejte svým známým a pokud se chcete aktivněji zapojit, nechte si zdarma zaslat letáčky, které pak můžete umístit tam, kde si jich lidé všimnou. O letáčcích se více dozvíte v tomto článku.
Také není na škodu sledovat inzeráty s nabídkami psů a pokud máte podezření, nahlaste jej nebo přidejte pod inzerát komentář s upozorněním, že se může jednat o množitele.



Žádné komentáře:

Okomentovat