pátek 31. října 2014

Recenze knihy Jejich jest království

"Utrpení téměř všech hospodářských zvířat je proto jedinečné, mimořádné, nepopsatelné a slovy nevysvětlitelné. Jestliže pojídáme zvířata, aniž bychom se jimi zabývali, nejsme morálně zaslepení, eticky otupělí a lidsky pochybení?"



Přináším slíbenou recenzi úžasné knihy s názvem Jejich jest království: O etickém chování vůči zvířatům a jejich osudu. Na knize se podílelo více autorů, je to vlastně výbor z knih Dominion od Matthewa Scullyho, Without a Tear: Our Tragic Relationship with Animals a The Pig Who Sang on the Moon. Předmluvu k ní napsal Jan Čejka.

Nejedná se o žádnou suchopárnou odbornou knihu, která by čtenáře zahrnovala statistickými údaji a odbornými pojednáními, je to kniha, která chytne za srdce a nepustí. Realisticky popisuje stav na amerických velkofarmách a snaží se čtenáře vyzvat k zamyšlení a soucitu nad trpícími zvířaty. Po přečtení knihy každý přemýšlivý a citlivý člověk zákonitě musí začít brát zvíře (a to především to hospodářské) z naprosto jiného hlediska a možná jej i překvapí, jak mohl být doteď tak slepý a přehlížet utrpení hospodářských zvířat. Přiznávám, že jsem kolikrát musela přestat číst a knihu na chvíli odložit, jelikož mi vháněla slzy do očí.

Kniha je tenká, má jen 144 stran a převládá v ní příběhová složka. Mnoho myšlenek a výstižných formulací jsem si poznamenala.

Za sebe tedy určitě doporučuji, hodnotím na 100%.

A pozor! Pokud si ji nechcete kupovat, či pro ni běžet do knihovny, pak ji naleznete i v PDF verzi ke stažení.

Žádné komentáře:

Okomentovat