První týden to ještě nebylo nic velkého, ale na ten druhý jsem si dopředu sestavila jídelníček a podle něj vařila. Ne teda že bych tomu nějak rozuměla, jak se sestavují jídelníčky, prostě jsem jen chtěla mít naplánované, co nakoupit atp.
Takže jsem si poprvé dělala tempeh a musím říct, že jsem si ho zamilovala. Zkoušela jsem zatím tedy jen uzenou variantu, doma mám ještě smažený, ale ten zatím nevím, jak zužitkovat, takže uzený jasně vede.
Tak a teď už moje mňamky i s recepty na ně, abyste je mohli také vyzkoušet. Vřele doporučuju i masožravcům, hlavně těm, kteří jsou plní předsudků a myslí, že strava bez masa je chudá a nemůže být chutná.
1. Tempeh na medu
Moje první zkušenost s tempehem, po které jsme z něj byla nadšená. Navíc je tento recept opravdu jednoduchý a rychlý.
mňam mňam (estetickou stránku moc nehodnoďte :-P)
Co budete potřebovat: balení uzeného tempehu (vystačí tak pro dvě osoby), olej, med (pro ty, co med nekonzumují sladěnku)
Jak na to? Tempeh nakrájíme na kostky, na 2 lžicích rozehřátého oleje dáme 2 lžíce medu (sladěnky) a necháme zpěnit. Přidáme nakrájený tempeh a smažíme několik minut na pánvi tak, aby se kostičky obalily v marinádě. Pokud jej nechcete tak moc nasladko, přidejte ještě trochu sojové omáčky.
2. Rajčatovo-čočková omáčka (recept převzán od Dewii)
Tohle jídlo nebylo zas tak úplně top, ale chutnalo mi, takže přidávám recept.Co budete potřebovat (na 2 porce): 75 g červené čočky, 2 velká rajčata, rajčatové pyré, cibuli, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, oregano, olivový olej
Jak na to? Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na 2 lžících olivového oleje, přidáme nakrájený česnek, po chvilce nakrájená rajčata a rajčatové pyré a vsypeme čočku. Podlijeme vodou a necháme vařit, dokud čočka nezměkne. Na závěr posolíme, popepříme a posypeme oreganem. Vhodné k těstovinám, rýži nebo jak vás napadne :)
3. Tempeh na smetaně
A tady se milí přátelé dostáváme k největší lahůdce, kterou jsme vařila hned dvakrát za sebou. Jednou pro sebe na zkoušku a potom i na druhý den přítelovi, který za mnou přijel, protože jsem si řekla, že tímhle se fakt vyšvihnu :-D Pro jistotu jsem mu sice věnovala poukázku na kebab, kdyby večeře náhodou nedopadla, ale pokud nelhal, tak mu to chutnalo, takže tímhle fakt zabodujete u všech :) Dokonce zkoušel tempeh i "syrový", což mě ani předtím nenapadlo (moje tajné přání je udělat z něho vegetariána, takže držte palce).Co budete potřebovat: balení uzeného tempehu, žampiony (není nutné, ale je to s nimi lepší), 4 stroužky česneku, rostlinnou smetanu, zeleninový bujon, tymián, olej
Jak na to? Na dvou lžicích oleje zpěníme nastrouhaný česnek, poté přidáme na kostky nakrájený tempeh, zasypeme třemi špetkami tymiánu a smažíme cca 10 minut (během této doby lze přidat nadrobno nakrájené žampiony, pokud je tam chcete). Poté zalijeme smetanou (neodhadnu množství, no prostě tak, aby to v tom bůhví jak neplavalo, ale aby se tam tempeh obalil) a přidáme půl kostky bujonu, tím se smetana zahustí a pokrm se osolí. Přidáme ještě trochu tymiánu a chvilku smažíme, dokud smetana nezhoustne,
A dobrota je na světě :)
pro představu, jak vypadá pánev po nalití smetany
¨
Postupně budu přidávat ještě další recepty, tak se těšte a nebojte se je vyzkoušet :)
Žádné komentáře:
Okomentovat