pátek 25. března 2016

Eintopf ze zeleniny a arašídového másla

Eintopf (pro neznalé německého jazyka: čte se "ajntopf") je pokrm, jak už název napovídá, pocházející z německé kuchyně. Dalo by se říct, že je to taková hustší polévka, která se připravuje tak, že se všechny suroviny naházejí do jednoho hrnce a společně se vaří.
Já jsem se nechala inspirovat receptem z jedné německé veganské stránky a jeden takový eintopf vyzkoušela uvařit. Není to nic, co by člověku vyrazilo dech svou jedinečností, nicméně se jedná o dost chutné, voňavé a syté jídlo, které navíc příjemně zahřeje díky koření, které je v něm použito. Ozvláštněno je pak přidáním arašídového másla.



Co budeme potřebovat? (2 porce)


  • čtvrt hlávky bílého zelí nebo kapusty, nahrubo nasekané
  • 1 mrkev
  • půl červené papriky
  • půl konzervy kukuřice nebo fazolí, nebo jakkoli namíchané podle chuti
  • půl cibule
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 125 ml pasírovaných rajčat
  • 125 ml vývaru
  • tymián, římský kmín, kajenský pepř / chilli, sůl
  • olej

Jak na to?

  1. Nakrájíme si cibuli na drobno, papriku na kostičky, mrkev na kolečka a zelí či kapustu (já použila zelí) nahrubo. 
  2. Na oleji orestujeme cibuli s paprikou, přidáme půl lžičky římského kmínu a čtvrt lžičky kajenského pepře. Zarestujeme, zalijeme vývarem a rajčaty, přidáme všechnu nakrájenou zeleninu, půl lžičky tymiánu, vmícháme arašídové máslo a posolíme. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. 
  3. Ke konci vmícháme fazole a kukuřici, necháme ještě chvilku povařit, ochutnáme, dochutíme a podáváme :) 
  4. Jako přílohu jsem zvolila nejprve rýži, pak žitný chléb a bramboráky. Za mne chléb a bramboráky nejlepší :)



Žádné komentáře:

Okomentovat