čtvrtek 2. července 2015

Proč je důležité čipovat zvířata?

Dámy a pánové,
máme tady 101. článek tohoto blogu a v něm si povíme něco o tom, proč je důležité čipovat psy a kočky.

Co je to čip?

Jednoduše řečeno, čip je miniaturní zařízení, které v sobě nese kód, který je jedinečný a neopakovatelný. Zvířatům se aplikuje na levou stranu krku. Zvířeti není nebezpečný a pro organismus je nezávadný, nemůže způsobit nic nežádoucího.
Čipují se především psi, ale také kočky, které chodí ven a hrozí riziko, že se zaběhnou, a jiná zvířata.
Čip (nebo tetování) je také navíc povinný, pokud chcete cestovat se psem do EU.*

Proč je čip důležitý?

Pokud se zvíře ztratí a ocitne se na veterině nebo v útulku, lze pomocí speciální čtečky načíst z čipu kód a s jeho pomocí dohledat majitele zvířete. V útulku se nám často ocitají zvířata, která čipovaná nejsou, proto jejich majitele dohledat nelze. Je však důležité nejen psa či jiné zvíře opatřit čipem, ale také číslo registrovat v národní databázi!! To mnoho majitelů bohužel opomene udělat a čip pak nemá žádný význam, pokud není zaregistrován na konkrétní osobu. V mnoha městech je navíc čipování psů povinné, za neočipovaného psa může být majitel i pokutován. Přesné informace si ale ověřujte podle svého místa bydliště.
Registraci čipu lze provést na této adrese. Registrační poplatek není nijak vysoký, jedná se o částku 240 Kč, což se rozhodně vyplatí, pokud si svého zvířete vážíte a nechcete, aby se při případném zatoulání už nikdy nenašlo.


*když už jsem tady zmínila tetování, tato forma označování psů byla prováděna na psech z čistokrevných chovů, dnes se od ní spíše upouští, navíc v některých zemích EU je tetování považováno za týrání zvířete, na rozdíl od zavedení čipu, které je téměř bezbolestné (lze přirovnat k injekci) a je záležitostí několika vteřin

Žádné komentáře:

Okomentovat