úterý 21. dubna 2015

Květákovo-brokolicový mozeček s arašídy

Nedalo mi to a musela jsem hned běžet podělit se s Vámi o tento recept na moc dobré jídlo. Pokud nemáte nic proti brokolici a květáku, určitě Vám bude chutnat :)

Brokolice je navíc velice vhodná pro vegany, obsahuje totiž hodně vápníku, dokonce více, než má mléko. Dále se v receptu objevuje lahůdkové droždí, které obsahuje vitamín B a je proto zdravé a také velmi chutné, takže je vhodné jej přidávat do salátů, omáček, pomazánek, prostě všude tam, kde se hodí. A nebojte, s klasickým droždím nemá vůbec nic společného.




Takže co budeme potřebovat? 

(na cca 2 porce, ale já jsem zvládla sníst na posezení sama, takže je to individuální)

  • půl květáku
  • půl brokolice
  • půl balíčku arašídů (ideálně nepražených v palmovém oleji...proč?)
  • trošku sójového mléka
  • 1 střední cibule
  • lahůdkové droždí
  • sůl, pepř
  • dýňový olej (nepovinné)
  • lněné semínko (nepovinné)
  1. Nejprve si uvaříme květák a brokolici rozebrané na růžičky.
  2. Když máme uvařeno, osmažíme si na pánvi nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kousky pokrájený květák a brokolici, podlijeme sójovým mlékem , přisypeme arašídy, opepříme a osolíme (pokud jste nevařili zeleninu v osolené vodě, doporučuji posolit víc)
  3. Necháme dusit, aby zelenina i arašídy ještě více změkly. Ke konci zamícháme droždí, případně ještě dokořeníme.
  4. Pokud chceme pokrm ještě více "vytunit" a dostat do sebe ještě více živin, zakápneme dýňovým olejem (používá se výhradně za studena a říká se mu "elixír života", je totiž významným antioxidantem, neobsahuje cholesterol, nýbrž plno prospěšných látek). Dále pak jídlo posypeme lněným semínkem, což je zase "pro změnu" superpotravina bohatá na vitamin B, vápník, železo, omega 3 mastné kyseliny a hlavně jsou zdrojem proteinů. A taky mimo jiné udržuje zdravou a mladou pleť (což znamená, že teď budu cpát lněné semínko všude,ha!)
No a máme hotovo :) Podávat můžete nejlépe s brambory nebo chlebem.

Dobrou chuť! :)



Žádné komentáře:

Okomentovat