pátek 9. ledna 2015

Dvakrát zeleninová směs

Potřebuju nějak zaplácnout tvůrčí pauzu, proto přináším jednoduchý recept, který je ale dělám ráda a často a chutná i odpůrcům veganské stravy :)

Dokonce jsem k němu připravila i takový malý "fotonávod" :-D I když u něčeho tak jednoduchého určitě ani není potřeba....Snad se bude hodit alespoň kuchařům vaření naprosto neznalých.

Ingredience (2 osoby)
zelenina (cuketa, 2 větší rajčata, 2 papriky, 1 cibule)
sójové kostky
2 stroužky česneku
olej
mouka
pepř, sůl, sladká paprika
libovolná příloha (nejlépe asi těstoviny nebo rýže)



Nejprve si podle návodu dáme vařit sojové kostky (kupuji od BonaVita), do vody přidáme buďto bujon nebo já často dávám sůl, pepř a papriku. To je na vás.



Mezitím, co se kostky vaří, si nakrájíme zeleninu. Uvedená množství jsou pouze orientační.


Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme zeleninu a dáme dusit cca na 10 minut. Poté přidáme zcezené a vymačkané kostky, osolíme, opepříme, opaprikujeme, poprášíme přiměřeným množstvím mouky, která nám to hezky zahustí, podlijeme trochou vody a dusíme dalších 10 minut, občas podléváme, aby se zelenina nepřichytila. Ke konci přidáme na plátky nakrájený česnek, ještě chvilku necháme dusit a poté podáváme :)




Obdobou tohoto receptu je další zeleninová směs, do které můžeme dát již zmiňovanou zeleninu nebo také pórek, mrkev, prostě co máte rádi, já pokrájím vždy vše, co dům dal. Většinou si takové jídlo vařím na sklonku týdne, kdy odjíždím z bytu domů a potřebuju zlikvidovat všechnu zeleninu, aby se mi přes víkend nezkazila.

Do této směsi lze přidat arašídy, pár kapek sójové omáčky a chilli.
Místo sojových kostek jsem použila tofu.

Nejprve si na cibulce osmažíme tofu, posléze přidáme zeleninu, arašídy. Až se zelenina podusí a změkne, přidáme sójovou omáčku a dochutíme podle libosti.

Podáváme s kari rýži, kterou si připravíme velmi jednoduše a to tak, že to uvařené rýže zamícháme kari koření :) Dohromady to chutná skvěle.



Žádné komentáře:

Okomentovat