V prvním díle se budu věnovat problematice velkochovu dobytka:
Dojnice
- stroje, které kravám odsávají mléko se často porouchají a v důsledku toho způsobují kravám zdravotní problémy, záněty vemene (mastitidu), taková kráva samozřejmě zůstane neléčena a buď sama umře nebo je zabita
- tvorba mléka v tak velkém množství je pro krávu nepřirozená, odebírá jí z těla bílkoviny, což ji přirozeně oslabuje
- krávy jsou uměle oplodňovány, aby měly co nejvíce mléka, což zase vede ke slábnutí
- i když je běžná délka života krav 20 let, jsou zabíjeny již po 5 letech, kdy už nejsou schopny produkovat tolik mléka
Telata
- mladí býčci jsou jako vedlejší produkt vykrmováni v dřevěných kotcích, ve kterých se nemohou hýbat, protože čím více pohybu mají, tím by bylo maso svalnatější a to je nežádoucí
- je jim odpíráno železo, aby jejich maso bylo světlé, a protože kráva železo potřebuje, olizuje železné mříže...i když ty už v dnešní době železné nejsou, aby je lízat nemohla
Jateční dobytek
- značkování: rozpáleným železem se kravám vypalují značky na tvář nebo na tělo
- kastrace, vše při plném vědomí, bez anestezie
- odstraňování rohů: odříznuty nebo rozpuštěny speciální pastou, oboje bolestivé, protože v rozích jsou nervová zakončení
- aby se snížily náklady na krmivo, je dobytek krmen také krví, hnojem a trusem kuřat
- při převozu trpí zvířata často ve velkých vedrech, takže kolabují nebo naopak v zimě mrznou, a protože vylučují pod sebe na zem, která rychle namrzá, kloužou, padají a zraňují se
Jak to vypadá na jatkách?
Nejprve je kráva usmrcena střelou ze vzduchové pistole do hlavy, pokud střela není mířena správně, je pouze omráčena. Následuje spoutání krávy řetězem a její vyzdvižení na přepravní linku, kde je jí následně podřezáno hrdlo a ona vykrvácí. Po vykrvácení je jí uříznuta hlava a nohy, stažena z kůže, vykuchána a naporcována. Jak uvádí autor knihy, tento postup nařizuje zákon, avšak praxe je jiná a ještě brutálnější, protože dochází k selhávání celého procesu. Např. se může stát to, že střelec netrefí krávu správně, ta začne v hrůze prchat a tak je po ní dál a dál stříleno. Špatně střelená kráva je pouze omámena a přesto vyzvednuta na řetěz, kde se zmítá. To je potvrzeno dělníky, kteří kdy na jatkách pracovali. Selhat může i prořiznutí hrdla zmítající se krávě. Linka se však nezastaví a kráva, stále živá, se dostává ke stahovači kůže, který jí kůži stáhne zaživa.
Uvažovala jsem, že sem přidám i nějaké obrázky, ale myslím, že článek je natolik výstižný a barvitý, že už doprovodný materiál ani nebude potřeba a každému normálnímu člověku budou i tak vstávat hrůzou vlasy na hlavě.
V druhém díle se pak budu zabývat prasaty a ve třetím slepicemi.
Žádné komentáře:
Okomentovat