pátek 10. října 2014

Co se ve skutečnosti děje na velkofarmách a co jíme, když jíme živočišné produkty (1.díl: krávy)

Momentálně čtu knihu Jejich jest království: O etickém chování vůči zvířatům a jejich osudu, která si rozhodně zaslouží ještě samostatný článek, ale rozhodla jsem se udělat z jedné kapitoly takový výcuc, protože plno lidí si ani nedokáže představit, co se ve skutečnosti děje na velkofarmách, plno věcí by nenapadlo ani ve snu.
V prvním díle se budu věnovat problematice velkochovu dobytka:

Dojnice

  • stroje, které kravám odsávají mléko se často porouchají a v důsledku toho způsobují kravám zdravotní problémy, záněty vemene (mastitidu), taková kráva samozřejmě zůstane neléčena a buď sama umře nebo je zabita
  • tvorba mléka v tak velkém množství je pro krávu nepřirozená, odebírá jí z těla bílkoviny, což ji přirozeně oslabuje
  • krávy jsou uměle oplodňovány, aby měly co nejvíce mléka, což zase vede ke slábnutí
  • i když je běžná délka života krav 20 let, jsou zabíjeny již po 5 letech, kdy už nejsou schopny produkovat tolik mléka 

Telata
  • mladí býčci jsou jako vedlejší produkt vykrmováni v dřevěných kotcích, ve kterých se nemohou hýbat, protože čím více pohybu mají, tím by bylo maso svalnatější a to je nežádoucí
  • je jim odpíráno železo, aby jejich maso bylo světlé, a protože kráva železo potřebuje, olizuje železné mříže...i když ty už v dnešní době železné nejsou, aby je lízat nemohla
Jateční dobytek
  • značkování: rozpáleným železem se kravám vypalují značky na tvář nebo na tělo
  • kastrace, vše při plném vědomí, bez anestezie
  • odstraňování rohů: odříznuty nebo rozpuštěny speciální pastou, oboje bolestivé, protože v rozích jsou nervová zakončení
  • aby se snížily náklady na krmivo, je dobytek krmen také krví, hnojem a trusem kuřat
  • při převozu trpí zvířata často ve velkých vedrech, takže kolabují nebo naopak v zimě mrznou, a protože vylučují pod sebe na zem, která rychle namrzá, kloužou, padají a zraňují se
Jak to vypadá na jatkách?
Nejprve je kráva usmrcena střelou ze vzduchové pistole do hlavy, pokud střela není mířena správně, je pouze omráčena. Následuje spoutání krávy řetězem a její vyzdvižení na přepravní linku, kde je jí následně podřezáno hrdlo a ona vykrvácí. Po vykrvácení je jí uříznuta hlava a nohy, stažena z kůže, vykuchána a naporcována. Jak uvádí autor knihy, tento postup nařizuje zákon, avšak praxe je jiná a ještě brutálnější, protože dochází k selhávání celého procesu. Např. se může stát to, že střelec netrefí krávu správně, ta začne v hrůze prchat a tak je po ní dál a dál stříleno. Špatně střelená kráva je pouze omámena a přesto vyzvednuta na řetěz, kde se zmítá. To je potvrzeno dělníky, kteří kdy na jatkách pracovali. Selhat může i prořiznutí hrdla zmítající se krávě. Linka se však nezastaví a kráva, stále živá, se dostává ke stahovači kůže, který jí kůži stáhne zaživa. 


Uvažovala jsem, že sem přidám i nějaké obrázky, ale myslím, že článek je natolik výstižný a barvitý, že už doprovodný materiál ani nebude potřeba a každému normálnímu člověku budou i tak vstávat hrůzou vlasy na hlavě.
V druhém díle se pak budu zabývat prasaty a ve třetím slepicemi. 

Žádné komentáře:

Okomentovat