neděle 25. ledna 2015

Už stačilo! STOP palmovému oleji! To, co se děje, je špatně!



Možná už jste to viděli...na novinky.cz bylo včera uveřejněno video s malým orangutánkem z Bornea, kterého týrala jeho "chovatelka" tím, že jej držel v malé kleci pro drůbež a krmila jej jen kondenzovaným mlékem, čímž mu způsobila takové zdravotní problémy, že se teď malý orangutánek nemůže ani hýbat, protože má zdeformované kosti a otoky po celém těle.

Video můžete shlédnout zde

Nebojte, na videu není nic drastického, ale poukazuje na jeden ZÁSADNÍ problém, a tím je pěstování palmy olejné v Indonésii. Doufám, že mnozí z Vás o tomto problému již slyšeli a doufám, že mnozí jsou natolik uvědomělí, že nekupují výrobky obsahující palmový olej. Protože bojkot je to jediné, co může pomoci.

Pokud snad ještě přesně nevíte, co je tak škodlivého na palmovém oleji, tak ve zkratce: kvůli pěstování palmy olejné se ničí původní porost, jež obývají právě např. orangutani, ti tak ztrácejí svůj domov. Protože potřebují potravu, chodí ji hledat právě na plantáže, kde se pěstuje palma. Hlídači však nedovolí, aby si orangutani z půdy vybírali semínka a krutě je bijí a zabíjejí. Za druhé je palmový olej zdraví škodliví, je však levný, proto jej spousta výrobců používá do svých potravin, často pod krycím názvem "rostlinný olej".
Pro bližší info doporučuji tuto stránku, mimo jiné tam najdete i seznamy výrobků S a BEZ palmového oleje. I na tomto blogu se určitě nějaké informace objeví, raději pravidelně, protože opakování je matka moudrosti, nicméně nyní to rozepisovat nebudu.
Mláďata orangutanů, jejichž rodiče byli zabiti, jsou pak prodávána (není se čemu divit, v současné společnosti je zisk to jediné, na čem záleží) a dostanou se do rukou právě takovým lidem, jako byla "chovatelka" orangutánka z videa. Lidem, kteří neví, jak se o ně mají starat, vytrhnou je z přirozeného prostředí nebo je dokonce pro vlastní potěšení týrají.

Na závěr si dovolím vložit sem dva velice výstižné komentáře, které jsem našla pod článkem na novinkách. Stručně a jasně totiž vystihují situaci.
Když jsem o palmovém oleji a utrpení, jež se kvůli němu děje orangutanům, mluvila se svou matkou, jen nad tím mávla rukou. Pak jsem jí ukázala toto video a přečetla tyto dva komentáře. Už nemávala rukou a začala se zajímat o to, které výrobky palmový olej obsahují. Snad to není jen chvilkové dojetí a podaří se mi doma zavést nakupování palm oil-free výrobků. Uvažuju, že vytisknu nějaký seznam s nimi a dám jej na ledničku, ať to máme stále na očích.

David Číp:
Pokud nechceme být stejní jako "chovatelka" orangutana tak je skutečně základem vyhýbat se palmovému oleji. Řešíme tím totiž příčinu (to že "děti" orangutanů budou moci být se svoji matkou v přirozeném prostředí)a nikoli až jeden z mnoha následků, který Vás právem šokuje v reportáži. Zároveň je třeba dát vědět výrobcům proč si jejich výrobky nekupujeme a informovat o tom i své známé. Na základě tohoto tlaku je již např. většina brambůrků Bohemia chips bez palmového oleje a přidávají se i další (nejen) české firmy - třeba Semix, Emco, Biopekárna Zemanka atd.

Tato reportáž je bohužel jen špička ledovce. Orangutani se v místě palmových plantáží pohřbívají zaživa, upalují na stromech, plantážníci jim usekávají ruce aby už nemohly ničit sazenice palem - pokud je rovnou nevemou klackem. Koukněte prosím na www.StopPalmovemuOleji.cz a pusťte si sestřih filmu Green, který je ke spuštění na hlavní stránce. Věřím že následně pochopíte v čem je zakopaný pes a pomůžete nám to vyřešit.

Iva Beránková
A nejsmutnější na tom je, že Budi bohužel není jediný. Takových mláďat orangutanů jsou stovky. Na Borneu byly zničeny prakticky veškeré lesy kvůli plantážím olejových palem. Orangutani nemají kde žít a hledat potravu, tak musí chodit na ty olejové plantáže. Kde je ovšem hlídači zabijí coby škůdce. Takže obvykle zavraždí matku a její bezbranné mládě prodají někomu "na hraní", nebo ponechají osudu vedle mrtvoly jeho mámy. To je smutná realita dnešní doby, Borneo a další ostrovy Indonézie se změnily na plantáže olejových palem a divoká zvířata vymírají, protože nemají kde žít. 

Lidi, pokud se Vám to také nelíbí, nepodporujte to. Nekupujte výrobky obsahující palmový tuk. To je bohužel jediné,co se s touto situací dá dělat.


1 komentář: