středa 6. srpna 2014

Kniha Zvíře jako pokusný objekt

Narazila jsem na tuto na první pohled zajímavou knihu, kterou bych si moc ráda přečetla. Její autorkou je Tereza Vandrovcová, absolventka katedry sociologie na Univerzitě Karlově, která je mimo jiné i mluvčí iniciativy Veggie Parade.

Kupujte například na Svobodě zvířat, kde najdete i další zajímavé titulky a koupí navíc podpoříte činnost organizace Svoboda zvířat.


Jaký je postoj moderního člověka k ostatním obyvatelům této planety? Human-Animal Studies je relativně nový, ale dynamicky se rozvíjející obor v rámci společenských věd, který se zabývá různorodými vztahy mezi lidmi a ostatními zvířaty. Představovaná populárně-naučná publikace tento nový obor poprvé představuje českému čtenářstvu a na konkrétním příkladu zvířat v laboratořích ukazuje, jakým způsobem může být sociologická reflexe mezidruhových vztahů přínosná. Kniha postupuje od náčrtu teorie morálního statusu až k praktické analýze způsobu, jímž jsou zvířata de-individualizována a zvěcňována moderní vědou za účelem jejich využití ve výzkumu. Snaží se přijít na to, jakým způsobem experimentující vědec dokáže utlumit své emoce či morální zábrany a akceptovat toto zvěcnění. Popisuje celou řadu příčin, mezi které patří např. způsob vzdělávání a výchovy budoucích vědců, způsob fungování vědeckých institucí, ale i celospolečenské mechanismy, které zasazují zkoumanou problematiku do souvislosti globální ekologické krize.

Žádné komentáře:

Okomentovat