úterý 15. července 2014

Množírny zvířat

Rozhodla jsem se napsat článek o tomhle stále více a více rozmáhajícím se jevu v našem státě, který je do nebe volající, ale bohužel se příliš neřeší nebo je velmi problematické jej řešit. Roli v tom hraje hlavně vágní legislativa, což napomáhá množitelům páchat jejich nechutnou činnost.

Bohužel jak se tam bavím s různými lidmi, zjišťuju, že o této záležitosti skoro nikdo neví a to je hodně špatné, protože existují dvě strany: ten, kdo zvíře prodá a ten, kdo ho koupí, aniž by věděl od koho a tímto množitele podporuje. Proto si tedy pojďme vysvětlit, kdo to množitelé jsou a jak lze proti nim případně bojovat.


Poznámka: snažila jsem se vybrat ty nejméně šokující fotky, někomu by to nemuselo dělat dobře. Pokud chcete vidět to nejhorší, zadejte si do googlu "množírna psů", ale je to opravdu pro silné povahy.




  • Kdo je to množitel?


Výraz množitel pochází samozřejmě ze slova "množit", takovýto člověk množí ve velkém zvířata (nejčastěji psy), aby měl co nejvíce mláďat, které pak může prodávat. V případě psů se jedná nejčastěji o populární a malá plemena (jorkšír, čivava, buldoček,...). Psi jsou ale chováni jen za účelem množení, jinak svého "chovatele" vůbec nezajímají, proto jsou drženi v otřesných podmínkách: v malých klecích podobných králíkárnám, špíně, výkalech, štěňata jsou převážena v bedýnkách na ovoce. Není jim poskytnuta žádná veterinární pomoc, feny bývají vysíleny opakovaným nakrývání a rozením a když už nejsou schopné rodit, nechá je množitel napospas osudu.
Množením si však přijde na velké peníze. Prodává zvířata, která se jinak prodávají s průkazem původu za hodně peněz. On je však prodá levně, bez PP, ale protože je poptávka po populárních plemenech vysoká a nízké pořizovací náklady lákavé, vydělá si množitel opravdu hodně. Vydělané peníze však rozhodně neinvestuje do blaha svých zvířat. Samozřejmě takový člověk neodvádí daně, nepřijde tedy ani o korunu ze svého zisku.


  • Jaká jsou zvířata z takovýchto chovů?

Namnožená zvířata, která jsou chována v takových podmínkách, jsou většinou nemocné a mají genetické vady, protože feny bývají nakrývány svými otci, syny a podobně. Stejně jako u lidí pak v takovém případě dochází k degeneraci. Jsou poznamenána rovněž psychicky, mají strach, krčí se, nedůvěřují člověku, protože nejsou na lidský kontakt zvyklá. Jen na špínu, strach a hlad.
Mláďata jsou odebírána od matek už v nízkém věku, což tak malé zvíře, které ještě potřebuje matku, poznamená.


  • Jak jej poznám?
Hodně důležitá otázka. Množitelé obvykle získávají psy z různých inzertních serverů, kde si vybírají inzeráty typu "Daruji do dobrých rukou...". Ten, kdo chce pejska darovat vůbec netuší, do jakých rukou se jejich zvíře dostane, z velikou pravděpodobností z nich ani nevyvázne živé.

Pokud chováte psy a prodáváte štěňátka (píšu tady hlavně o psech, ale to neznamená, že to neplatí i o kočkách či jiných zvířatech!!) a přijde k vám člověk, který vůbec neprojevuje zájem se s pejsky seznámit a rovnou si ukáže na toho, kterého chce, aniž by se s ním například pomazlil, zbystřete! Je velice pravděpodobné, že se jedná i množitele, kterého absolutně nezajímá, jakou má zvíře povahu.

Pokud si zvíře kupujete a chovatel vám jej chce předat u sebe doma, ale někde na parkovišti apod., je také vysoce pravděpodobné, že jste narazili na množitele. Ten si samozřejmě nemůže přivézt k sobě domů někoho, kdo by uviděl, z jakých podmínek zvířátko pochází.

Alarmující je také to, když chovatel chová více plemen najednou. V tak velkém počtu by nemohl všechno zvládat a seriózní chovatel většinou nechová více jak dvě plemena najednou. Seriózní chovatel také nenabízí žádné "Akční slevy", protože zvíře není zboží, které se slevňuje!

Množitel také neuvádí své jméno. Proč by to také dělal, moc dobře ví, že se nemá čím chlubit.





  • Jaké jsou triky množitelů?


Množitelé znají i různé triky, jak oklamat zájemce o zvířata. Chovají například u sebe pár udržovaných psů, které případné kontrole ukážou a zbytek mají zavřený bůhví kde ve sklepě, aby o nich nikdo nevěděl. Často také falšují očkovací průkazy. Prostě jejich zrůdnost nezná hranic.
Když štěňata inzerují, dají k inzerátu buď falešnou fotku nebo vykoupou a načančají pár štěňat, aby vypadala, že si žijí jako v bavlnce. Vše se ale zamaskovat a naaranžovat nedá, pokud pes vypadá na fotce vystrašeně (stažený ocas apod.), už to může být alarmující.

Musím však bohužel říct, že někteří lidé jsou neskutečně hloupí a naletí, i když je do očí bijící, že s chovatelem není něco v pořádku. Pak na to samozřejmě doplatí a v těch nejhorších případech mohou jen sledovat, jak jim štěňátko či koťátko, na které se tak těšili, umírá před očima. 


  • Jak mohu pomoci?
Teď, když už víme, kdo to množitel je a jak se projevuje, v prvé řadě pomůžeme tak, že budeme velmi opatrní při pořizování zvířete a pokud se nám daná osoba bude zdát podezřelá, nahlásíme jej.

Nepodporujte množitele a raději vybírejte pejsky a kočičky z útulků. Plno lidí má zřejmě předsudky vůči útulkovým zvířatům, ale stačí se zajít do nějakého podívat a zjistíte, že psi tam jsou z velké většiny vyrovnaní a zdraví a uděláte tak mnohem lepší skutek, než podporovat zvířecí tyrany.

Přidejte se k facebookové skupině, jejíž účelem je kontrolovat inzertní servery a bojkotovat tak množírny! Odkaz zde.

Pokud chcete být opravdu aktivní, šiřte info o množitelích po internetu, povězte o nich svým známým nebo vytiskněte nějaké letáky, které pak rozdáte lidem do schránek. Cokoli se počítá!
Já sama určitě hodlám něco takového vytvořit.

Navštivte také tuto stránku, která je velmi dobře zpracovaná, najdete tam veškeré info, doplněné o skutečné příběhy lidí, kteří si pořídili psa od množitele a doplatili na to!

Narazili jste na množitele? Napište mi email na KuroHaru@email.cz!


3 komentáře:

  1. Dobrý den,
    Koupil jsem psa "mops" 5 leta,a mám podezření na množírnu.
    Fenka je bázlivá,při jídle dává přednost i kočce,a ta jí nijak neublížila,a je vděčná za cokoliv na jídlo,a nemá vyprazdnovací návyky
    pokud mě budete chtít kontaktovat tak mail:pavelsedlacek@seznam.cz nebo 731137777

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným Spojte se s více než 4 miliony investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat